Je bent net ingetrokken in een nieuwe woning met een grote tuin die veel mogelijkheden biedt. Nu is de vraag wat je met die ruimte gaat doen. Wil je de gehele tuin gaan betegelen of heb je juist liever een mooi grasveld en grote bomen? Ook is het natuurlijk mogelijk om een vijven te plaatsen. Veel mensen dromen ervan om een vijver in de tuin te hebben en dit kun je op veel verschillende manieren doen. In dit artikel kun je meer te weten komen over het hebben van een vijver en het aanleggen van een vijver in de achtertuin.

Welke periode?

Het is verstandig om goed na te denken over in welke periode van het jaar je van plan bent om een vijver aan te leggen. Het beste is om de vijver in het voorjaar aan te leggen, omdat de planten dan goed en snel kunnen groeien. Ook kun je net na de zomer er voor kiezen om een vijver aan te leggen, zodat de planten dan in het volgende jaar mooi kunnen gaan groeien.

Aanleggen van de vijver

Het is verder verstandig om een bedrijf in te huren die gespecialiseerd is in het leggen van vijvers, omdat er veel bij komt kijken. Je kunt het uiteraard ook zelf doen, maar je hebt naast het bepalen van het ontwerp en de gekozen periode om het aan te leggen ook te maken met hoe de vijver wordt aangelegd. Het is belangrijk om goed de bodem te beschermen, omdat stukken van de vijver snel kunnen afbrokkelen. Daarnaast moet je goede vijverfolie gebruiken om de afwerking in orde te maken.

Decoratie

Als laatste zul je moeten nadenken over hoe de vijver eruit komt te zien. Welke waterplanten wil je gebruiken en heb je behoefte aan een waterval of sproeier? Is dit het geval dan zul je goed moeten kijken hoe je dit wilt plaatsen. Je zult een vijverpomp nodige hebben om bijvoorbeeld watervallen, vijverfilters, waterbeluchters, fonteinen te plaatsen. Dit omvat alle waterpompen die inzetbaar zijn voor vijvers.